Home About project Partners E-learning Instrument Glossary Multimedia Dissemination Contact

OptimTex multilingual glossary of terms

This Glossary is meant to offer the students support for learning key textile terms of the 6 educational modules in all the languages of the project.
LANGUAGETERMVýztuhový materiál (vrchní)
EN
CZ
NL
PT
RO
SI
DEFINITIONVrchní výztuhový materiál je druh vyšívací výztuhy, která se umistuje NAD látku, na kterou chcete vyšívat. Vyšívací výztuhový materiál je speciální materiál, který má zabránit tomu, aby se vyšívací stehy "zaborily" do nekterých typu látek. Pokud napríklad vyšíváte na froté, úplety, rouno, žerzej, samet, umelou kožešinu a podobne – je tento typ vyšívací výztuhy nutností. Pokud na ni zapomenete, muže být vaše výšivka beznadejne znehodnocena. Nejcasteji se tyto vyšívací výztuhy vyrábejí z látek rozpustných ve vode na bázi želatiny, a proto se po dokoncení výšivky snadno rozpustí v teplé vode. Temto ve vode rozpustným polevám se také ríká "smývatelné". Dalším typem vyšívacích polev je "heat-away" a odstranují se horkou žehlickou.
PICTURE (optional)
Back



"This project has been funded with support from the European Commission"
This website reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.
............................................
@INCDTP - Bucharest 2021